OSB lap

Az OSB lap népszerű alapanyag falak, tetők és padlók készítésénél, de gyakran alkalmazzák alátétlemezként és számos faszerkezeti munka során is. Gyakran alkalmazzák önálló burkolatként csiszolást és lakkozást követően, de gyakran találjuk vakpadlóként melegburkolatok alatt is. Különösen népszerűek a manapság egyre elterjedőben lévő könnyűszerkezetes házak létrehozásánál. Emellett palánkok, zsaluzatok is készülnek belőlük.

Azért is esik sokszor a választás az OSB lapokra, mivel  kialakításuknak köszönhetően igen szilárdak, terhelhetőségük ideális, illetve jól tűrik a nedvességet, szakítószilárdságuk és lapirányú zsugorodásuk pedig jó. Könnyen megmunkálható alapanyag, továbbá előnyei közé tartozik az is, hogy csavar- és szegtartó, éleit pedig marni is lehet.

Mit jelent az OSB kifejezés?

Az OSB az “Oriented Stranded Board” kifejezés rövidítése, melynek körülbelüli jelentése “irányított szálelrendezésű lap”.

Az OSB lapok gyártása és kialakítása

Ezek a lapok három rétegből állnak: a forgács a szélső rétegekben párhuzamos a hosszoldalhoz képest, a középrétegben pedig merőleges. A forgácsot kötőanyaggal vonják be, nagy nyomás és hő segítségével kezelik. A forgácsok elhelyezkedése és a hozzáadott műgyanta merevséget, vízálló jelleget és ellenállást ad az OSB lapoknak. Horonycsapokkal rendelkező változatát nútféderes OSB-nek nevezik, itt általában féltáblás kialakítással találkozhatunk és gyakran használják őket padlóknál.

Az OSB lapok típusai

Az OSB lapoknak három típusa van, melyek az OSB-2 és OSB-4 besorolás közé esnek.

  • OSB-2: száraz környezetben alkalmazott változat
  • OSB-3: folyékony MUPF műgyantát használnak előállítása során, így vízálló, vízlepergető, felülete sima és a kopással szemben is ellenálló. Népszerű építési alapanyag.
  • OSB-4: nagy a teherbírása, nedves helyeken is alkalmazható