Hajópadló lerakási útmutató

Hajópadló lerakása

Miért is választanánk a hajópadlót? Az eleganciát, a melegséget, a természetességet, a sokoldalú felhasználást, a kényelmet és a szépséget leszámítva van egy hatalmas előnye: egyszerűen lerakhatja Ön is, nem kell hozzá szakember segítsége. Ha szeretné natúr fabútorai alá a leginkább odaillő padlóburkolatot saját kezűleg lerakni, akkor a hajópadló lerakása útmutató cikkünk egyenesen Önnek szól!

A hajópadlók általában valamilyen puha jegenyefenyőből, borovi-, vagy az igen népszerű lucfenyőből készülnek. A deszkák szélessége 100-150 mm közötti, a vastagságuk pedig 16-22 mm. Aljzat tekintetében több lehetőség is van: ha a padlószint magasságának emelkedése nem okoz gondot, akkor a padlódeszkákat fektesse egymástól 50-80 mm-re, 50*70-100 mm-es zárlécekből szabott párnafákra, majd a közöket töltse ki hőszigetelő anyaggal! A másik lehetőségünk az, hogy a deszkákat közvetlenül az aljzatbetonra, vagy pedig OSB lapokra ragasztjuk.

A párnafák lerakása

A párnafákat ne rakja túl nagy távolságokra egymástól őket, mert megsüllyedhet a padló! Fokozottan igénybe vett részeknél ajánlott sűrűbben tenni a párnafákat. Vigyázzon, hogy a falak mentén a párnafák és a fal között 12 cm-es rést hagyjon! Ha toldani kell a párnafákat, akkor a toldást két oldalról csavarozott hevederlécekkel fogja közbe! Egyenességüket vízmértékkel ellenőrizze, az eltéréseket pedig gyalulással és alátétlapokkal korrigálja!

A padló lefektetése (hajópadló lerakás)

A deszkáknak nem szabad nagyon nedvesnek lenniük, különben később, kiszáradáskor összemennek a lapok és hézagos lesz a padló. Ezt elkerülendő a padlólapokat temperálja, és bemáglyázva hagyja száradni pár napig!

Az első deszkákat vizsgálja meg, és ha szálkás részt talál, csiszolja le! A legelső deszkát 1 centiméterre a faltól csavarozza a párnafára úgy, hogy a hornyolt rész nézzen a fal felé! A csavart a csaprész tövébe kell behajtani, ferdén. A deszka és a fal közé helyezzen faéket, a következő deszkát pedig az előző hornyára üsse fel minél szorosabban, és csavarozza a párnafára! Folyamatosan tesztelje a lerakott lapokat, és csak kifogástalan lapokat használjon fel!

A padló lerakásának befejezése

Mivel a fal mellett keskenyebb deszkára lesz szükség, ezért a burkolat befejezése okozhat nehézséget. Az utolsó előtti deszkát üsse erősen a helyére, de ne csavarozza le! Ha ráhelyezi a következő, utolsó deszkát, be tudja jelölni rajta a vágás helyét. Vegye ki az utolsó előtti darabot, majd üsse rá az utolsót, és végül rögzítse a behajtott csavarokkal rögzítse ismét! A megszélesített deszkát behúzóvassal üsse a végleges helyére!

Az utolsó deszkát rögzítse az összes párnafához, majd vegye ki a távolságtartó ékeket. Jöhet a járáspróba: nem recseghet, nem hajolhat, nem nyikoroghat! A nyikorgás a deszkák szoros illeszkedésének a hiányát jelzi, a behajlás pedig azt, hogy a párnafák túlságosan távol vannak egymástól. Ha lerakást követően ezeket a hibákat észleli, gondoljon arra, hogy ezek idővel csak rosszabbak lesznek, szóval érdemes azonnal korrigálni!

A falnál lévő réseket szegélylécekkel tüntesse el. A szegélylécek rögzítése a padlóhoz bognárfejű szegekkel történik. A sarkoknál a léceket gérbe vágva csatlakoztassa egymáshoz.

Ha kész a padló, hagyja pár napig pihenni, majd csiszológéppel tegye egyenletessé (szigorúan szálirányban)! Egy alapos porszívózás után három réteg lakkal vagy viaszolással adhat szép, természetes fényt a padlónak. Élvezze sokáig a gyönyörű és nemes hajópadlóját!