Szigetelő anyagok, fóliák

Építkezést tervez? A megfelelő szigetelő anyagok és fóliák kiválasztása az egyik legfontosabb mozzanata annak, hogy a jövőben kényelmes, meleg otthona legyen.

Miért is fontos a megfelelő szigetelő anyagok, fóliák kiválasztása?

  • Nyáron a hideget, télen a meleget tartja a lakásban
  • Energiatakarékos
  • Gazdaságosabb épületfenntartást biztosít hosszútávon
  • Otthonát kényelmesebbé teszi
  • Megakadályozza a penész és rothadás kialakulását

Fő szigetelő anyagok és fóliák, melyeket termékválasztékunkban is megtalál:

  • Üveggyapot: Könnyűek, rugalmasak, kiváló hang- és hőszigeteléssel rendelkeznek. Főleg födémek, tetők szigetelésre használják.
  • Kőzetgyapot: Nehezebbek, stabilabbak, de ellenállóbbak a környezeti hatásoknak (pára és fizikai erőhatások). Kiváló hang- és hőszigeteléssel rendelkeznek.
  • Tető- és alátétfólia: Véd a tető héjalása alá beszivárgó nedvesség ellen, hőszigetelő tulajdonságának köszönhetően takarékos megoldás.

Szigetelő fólia

A tetőfólia, szigetelő fólia olyan speciális anyag, amely alacsony hővezető, jó hővisszaverő képességének köszönhetően biztosítja a belső tér stabil hőmérsékletét, ami otthonunk energia hatékonyságához járul hozzá. Emellett igény szerint kezelik a pára és nedvesség áramlását a szerkezet alatt. Kínálatunkban párazáró és páraáteresztő fóliák találhatóak meg. A tekercsekben forgalmazott vékony anyagok könnyen vághatóak majd telepíthetőek tetőszerkezetekbe.

Kőzetgyapot és üveggyapot szigetelő

Mind a kőzetgyapot, mind az üveggyapot a szálas hőszigetelő anyagok közé tartozik. Szinte ugyanazon előnyös tulajdonságokkal rendelkeznek: kiváló hő- és hangszigetelők, könnyen vághatók és telepíthetőek és több évtizedig tartósak maradnak. Leggyakoribb felhasználási területeik az álmennyezetek, tetőterek, padlások, homlokzati hőszigetelések vagy válaszfalak.  Mindkettő ideális választás az olyan projektben, ahol hőszigetelésre van szükség, a két anyag közötti választás a konkrét projekttől, a környezeti körülményektől és a szükséges tulajdonságoktól függ.

A kőzetgyapot alapanyaga olvasztott, szálazott vulkanikus kőzet, többnyire bazalt. Nyílt pórusú szerkezete miatt nagyon jó páraáteresztő, védi a falat a penészedéstől. A nagy hőmérséklet különbségre nem reagál alakváltozással, a hőtágulás a szálak egymás közötti mozgása során valósul meg. Képes nagymértékben elnyelni a hanghullámokat, lépésállósága miatt gyakran használják padló szigetelésére is. Valamennyivel masszívabb, mint az üveggyapot szigetelő, ezért kicsivel nehezebben formázható. Többnyire magasabb áron kapható.

Az üveggyapot alapját olvasztott és szálak formájában feldolgozott üveg adja. A tulajdonságai nagyjából megegyeznek a kőzetgyapotéval, viszont az üveggyapot szigetelés nedvességtűrő képessége alacsony. Könnyű és rugalmas anyag, ezért könnyű kezelni, de ez azt is jelenti, hogy a mechanikai terheléssel szemben nem strapabíró, így például padlók szigetelésére nem használható. Leggyakrabban tetőterek és álmennyezetek szigetelésére alkalmazzák, de könnyűszerkezetes épületek kialakításánál is nagyon elterjedt a használata.