Tuti tippek OSB lap festéséhez

Sokan vért izzadnak az OSB lapok festése közben. Cikkünkben most nekik szeretnénk segítséget nyújtani néhány hasznos tanáccsal és alapvető információval.

Ugyan szerintünk önmagában is dekoratív egy OSB lap, mégis előfordulhat, hogy nem minden környezetbe illik a fa látványa. Könnyen lehet, hogy csak teherbíró képessége miatt esik választásunk az anyagra, és szeretnénk egy réteg festékkel elfedni. De ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik.

Az OSB lapról címszavakban

“Oriented Strand Board”, avagy OSB lap. Olyan építőanyag, amelynek szilárdsága a faszálak tudatos elrendezéséből ered. Magas teherbírása és alacsony súlya teszi megkerülhetetlen kedvenccé, különösen a könnyűszerkezetes épületek terén.

További szuperképességei:

 • dekoratív megjelenést nyújt
 • kopásálló
 • mérettartó
 • jól megmunkálható
 • csiszolható
 • vízálló
 • strapabíró
 • megbízható
 • sokoldalú felhasználást biztosít
 • élvezet vele a munka
 • festhető

Utóbbi kettő sokaknak nehezen értelmezhető együtt, pedig de. A BMAT-Bau Kft. webáruházában kapható OSB lapokkal valóban élményt nyújt a munka és tényleg festhetőek. De hogyan?

OSB lap festése szakértelemmel

Az első akadályt logikailag nem nehéz megérteni. Az OSB jól impregnált, vízálló anyag, ezért a felületén nehezen marad meg a festék. Ezt azzal ellensúlyozhatjuk, ha gyenge hígítású festéket használunk. Például a lakkbenzinnel vagy vízzel hígítható típusok rendkívül előnyösek, annak ellenére is, hogy elviekben fémfelületekre tervezték őket.

A két lehetőség (lakkbenzines vs. vízzel hígított) között van némi különbség, és ez könnyen befolyásolhatja, végül melyiket választod. A lakkbenzines festék olcsóbb, cserébe viszont az elpárolgó oldószer az emberi egészségre és a környezetre is káros lehet. Ezzel szemben a vízzel hígított típus valamivel drágább, de legalább nincs negatív hatása.

Beltér vs. kültér

Míg a beltéren elhelyezett OSB lapok festése leginkább esztétikai okokból valósul meg, a szabad levegőn lévő táblák esetében ennek más oka is van. Elengedhetetlen, hogy megóvjuk a káros UV-sugárzástól és az időjárás viszontagságaitól, hiszen ezek befolyásolhatják az élettartamot. Éppen ezért fontos legalább lelakkozni még akkor is, ha az OSB lapok egyedi kinézetét meg szeretnénk tartani. Védőrétegként leginkább az oldószeres, poliuretán bázisú, UV-védős lakkot vagy lazúrt érdemes választanunk. Ezek biztosítják, hogy mind a mechanikai, mind az esztétikai tulajdonságait megtarthassa az anyag. Abban az esetben pedig, ha a környezeti hatások különösen durvák, a színezett lakk vagy lazúr a legalkalmasabb az OSB lap élettartamának meghosszabbítására.

Összefoglalva tehát, noha az OSB lap festése körülményesebb és nagyobb szaktudást igényel, mint más felületé, ha ismerjük a megfelelő festékeket, lakkokat és lazúrokat, igazán hatékonyan és élvezettel végezhetjük a munkát.Weboldalunkon pedig számtalan vastagságú és fajtájú OSB lap közül válogathat!

Megosztás