A rétegelt lemez felületkezelése

Népszerűsége töretlen, ettől függetlenül vagy éppen ezért sokszor előfordul a rétegelt lemezzel, hogy felületkezelésre szorul. Lássuk, mivel érdemes bevonni, ha úgy hozza az élet!

A legfontosabb kérdések, amelyek előtérbe kerülnek a rétegelt lemez felületkezelése esetén, a következők:

  • Milyen minőségű az alapanyag, amit használunk?
  • Hol és milyen körülmények között használjuk majd az ebből készült tárgyat vagy burkolatot?
  • Mi készül a rétegelt lemezből és milyen hatásnak lesz kitéve?

Nulladik lépés – a felszín előkészítése

Ha ez elmarad, felesleges belekezdeni a továbbiakba, mert úgysem az lesz a végeredmény, amit előzetesen elképzeltünk. A rétegelt lemez felületét legegyszerűbben úgy tisztíthatjuk meg, hogy zsíroldószer segítségét vesszük igénybe. Ha ezzel kész vagyunk és megbizonyosodtunk róla, hogy a felületre maximálisan tapad a festék, akkor, de csakis akkor kezdjünk neki a felületkezelésnek!

A jól bevált tesztelés

Fontos, hogy ne keletkezzenek foltok a festett felületen! Kipróbálhatunk az előkészítés során oldható, univerzális koszgátlót és ezután használhatunk tapadó alapozót, de a sell lakk is jó választás lehet, ha felületkezelésről van szó. Mielőtt nekilátunk a rétegelt lemez felületkezelésének, mindenképp érdemes tesztelni a megfelelő felszívódást, hogy a későbbiekben ne legyen ebből problémánk. Ezt a legegyszerűbben a jól bevált, úgynevezett “keresztet vágós ragasztós teszttel” tehetjük meg. Ha rendesen ragad, akkor le lehet alapozni a teljes felületet.

Tippek a rétegelt lemez felületkezeléséhez

Az alapozásnál a hasonló szín használata célszerű, mivel sokkal könnyebb elérni a vágyott színt, ha nem kell több rétegben felvinni. A felületkezeléshez érdemes olaj vagy latex festéket használnunk. Ezek azért praktikusak, mert megakadályozzák, hogy a nedvesség bejusson az esetlegesen szabadon maradt résekbe, így védve a felületet a megrongálódástól.

Amennyiben használnánk a kreativitásunkat, mindenképp érdemes kipróbálni, hogy egy sötétebb alappal kenjük le a felületet, majd a teljes száradás után ragasztószalag és stencil segítségével elkészíthetjük a vágyott mintát, amihez már világosabb színt használunk fel. Ezzel igazán egyedi és dekoratív lapot kapunk.

Megosztás