8 dolog amit OSB lapból csinálhatsz, kezdőtől a profi szintig

Az OSB lap egy rendkívül sokféleképpen felhasználható építőelem. Segítségével kül- és beltéri átalakításokat, és kreatív ötleteket is kivitelezhetünk. Hasonlóan a gipszkartonhoz, egy viszonylag könnyen alakítható, mozgatható anyagról van szó.

A BMat javaslata: Beltéri használatra elsősorban gipszkarton lapokat, kültérre pedig osb lapot javaslunk.

Nézzük sorban mit készíthetünk OSB lapból

Mielőtt nekifogunk a listának, azt tisztázzuk, hogy az OSB lap azért nem jó mindenre, csak majdnem. 

A sokszínű felhasználási mód annak is köszönhető, hogy kiváló alapanyag nem csak a szakemberek, de a hobbiasztalosok, kreatív amatőrök is könnyen dolgoznak vele, hiszen könnyen kezelhető, olcsó alapanyagról beszélünk.

Bár sokan nem tudják róla, de az OSB lapok gyártási technológiája egyre környezetbarátabb is, hiszen az OSB gyártásához kevesebb üzemanyagra, ragasztóra, és fára van szükség. Ezek mellett a környezetre gyakorolt hatása is egyre kisebb.

Vizsgáljuk is meg mi mindenre is használhatjuk az OSB lapjainkat:

1.OSB padló

Az OSB lap teherbírása lehetővé teszi, hogy bizonyos körülmények között padlóként is funkcionáljon. Ezt többféleképpen is hasznosíthatjuk. 

Egy kisebb műhely padlózata például egy az egyben megoldható csak OSB lap felhasználásával. Ehhez persze érdemes vastagabb, jobb teherbírású lapokat alkalmazni, mi ezt a 25 mm-es lapot javasoljuk járófelületek kialakítására.

2.Eltolható fal OSB lapból

Mivel az OSB, mint korábban írtuk rendkívül ellenálló, felhasználható falak készítésére is. Mivel egy könnyű szerkezetű megoldásról beszélünk akár mozgatható falat is készíthetünk belőle, ami remek átmeneti térelválasztó megoldás.

eltolható fal vagy ajtó osb lapból

3.Álmennyezet

Mennyezetet ugyan elsősorban gipszkartonból érdemes készíteni (érdemes elolvasnod gipszkarton mennyezet mintákról szóló írásunkat), de előfordulhatnak esetek, amikor az OSB lap a jobb megoldás. 

Láthatunk ilyen megoldásokat a már fentebb említett műhelyek, de konyhák mennyezeteként is.

4.Strapabíró OSB polcok

Könyvespolc, hálószobai kiegészítő, növények tárolása,mind mind olyan megoldásért kiált, ami legtöbb esetben nem vásárolható meg készen. 

5.Beltéri irodák

Adott egy csarnok, üzemi terület, ami alapvetően egy nagy tér. Ezekben esetenként szükség van egy a terület többi részétől elzárt, sérülésálló, adott esetben hangszigetelt helyiségre. 

Egy OSB lapból készült elszeparált iroda előnye nem csak a gyors kivitelezhetőség, hanem az is, hogy egy esetleges változás után könnyen átalakítható, akár áthelyezhető (erre azonban érdemes ezért előre felkészülni.)

6.Hangulatos konyhaszekrény

Egy irodai konyhaszekrény sok kellemetlenségnek van kitéve. Ráborul a kávé, a reggeli szünetben, valószínűleg ide pakolják az átmenetileg a frissen megérkezett holmikat amiknek még nincs helyük. 

Hogy ne legyen gond a gyakori sérülésekből, és még egy hangulatos konyhabútorunk is legyen, készíthetjük a konyhaszekrényt osb lapok felhasználásával. 

7.Szerszámtartó

Egy szerszámtartó falat készen megvásárolni általában jelentős költség. Szerencsére OSB lapból viszonylag könnyen kivitelezhető a megfelelő szerszámfal. 

Egy falhoz rögzített OSB lap és néhány csavar, amit a szerszám-készletünkhöz megfelelően rendezünk el a lap felületén.

szerszámfal osb lapból

8.Kerti tároló OSB lapból

Tapasztaltabbak megpróbálhatnak egyszerű kerti tárolót is készíteni OSB lapból (persze itt azért más anyagokra is szükség lesz).

  • Egy megfelelő vázszerkezet, amihez a lapokat rögzíteni tudjuk
  • OSB lapok
  • A tetőt pedig burkolhatjuk zsindelylemezzel.

Hogyan kezdjek neki?

Először is tervezz. A tapasztalatodnak megfelelő nehézségű projekttel kezd. Ha rutinos vagy, jöhet a kerti tároló, vagy a konyhaszekrény, ha kezdő, akkor egy szerszámfal is megteszi. Arra mindenképpen jó lesz, hogy megismerd a lapok kezelésének módját.

Ha eldöntötted hogy nekifogsz, nálunk be is szerezheted az alapanyagokat:

Megosztás