Zsindely tető kalkulátor az anyagszükséglet kiszámításához

A zsindely tető számos előnnyel bír a cserép vagy más tetőfedő anyagokkal szemben. Viszonylag egyszerű, kezelni, olcsóbb ugyanakkor könnyebb vele bonyolult formák kialakításra is.

A Zsindely kiváló választás egy egyszerűbb kerti tároló, de akár nagyobb épület tetejének befedésére is. Azonban itt is tudnunk kell azt, mennyi anyagra is lesz szükség a zsindelyezéshez. Írásunk abban próbál segíteni, hogy viszonylag pontos előkalkulációt tudjunk készíteni.

Zsindely tető anyagszükséglet számításának alapjai

A Zsindely tető anyagszükségletének meghatározása során ne csak a zsindely, de más kiegészítők, alátétlemezek, szellőzők megvásárlásával is kalkulálni kell. Nézzük milyen kategóriákra oszthatjuk ezeket:

  • A tető felületéhez szükséges zsindely, ahol a ráhagyásra is számolni kell hiszen a zsindelylapoknak fedniük kell egymást. Erre többek között azért is szükség van, mert egy bitumenes zsindely esetén a fogadócsík anyaga a nap hatására megolvad, és ez fogja rögzíteni a rákerülő következő réteg zsindelyt. Többek között ez miatt is tilos a fedőrétegek elhagyása. A zsindely csomagokon megtaláljuk azt az információt, hogy egy csomag mekkora felület befedésére elegendő.
  • Az első sor kialakításához külön vásárolható zsindely lemez, de akár a meglévő zsindelylapokból is kialakíthatjuk az indítósort.
  • Érdemes külön számolni a gerinc és az élek fedéséhez szükséges anyagot.
  • Kalkuláljunk a szükséges szellőzőkkel, hófogókkal is.

Tető felületének kiszámítása

A tető felületének kiszámítása tető típusonként eltérő lehet. A legegyszerűbben úgy számíthatjuk tehát ki egy zsindelyezésre váró felület nagyságát, ha vissza nyúlunk az általános iskolai geometriai alapokhoz, és a fejben lebontjuk a tetőnket az alap síkidomokra.

A nyeregtető felület számítása esetén 2 téglalappal, sátortető esetén 4 háromszöggel kell számolnunk. A legtöbb tetőszerkezet esetén ezek számítása elegendő, de bonyolultabb tetőformák esetén sem kell túlzottan mélyre süllyedni a matematika szövevényes hálójában. Nagy rá az esély hogy maximum egy trapéz alakzat bonyolítja csak a képletet.

A zsindelytető felületének kiszámításához nincs szükség másra, mint hogy ezeknek az alap formáknak a területeit számítsuk, és összeadjuk.

Ezek alapján már meg lehet határozni azt is, hogy mennyi alapanyagra lesz szükség, hiszen viszonylag kevés hulladékra kell számítani. Nem úgy mint egy hagyományos cseréptető esetén, ahol az elvágott cserepek nagy részét nem tudjuk megfelelően felhasználni.

Zsindely tető kalkulátor 

Viszonylag egyszerű a dolgunk hát, ki kell számolnunk a síkidomok felületét és összeadni azok értékeit.

Az ehhez szükséges alakzatok kiszámításához a következő kalkulátor ad támpontot. A zsindely tető kalkulátorunk ezen alapformák kiszámításában segédkezik.

A kalkulátor segítségével könnyedén kiszámolhatod az egyes tetőrészek területét, amit összeadva megkapjuk a teljes felületet. Ez alapján már meg lehet határozni az anyagszükségletet

Honnan szerezhetem be az alapanyagokat?

A BMat kínálatában a zsindelytető kialakításához szükséges teljes termékportfóliót megtalálhatod:

Megosztás