Minden, amit a csúszásmentes rétegelt lemezről tudni kell

A csúszásmentes rétegelt lemez nem véletlenül az egyik legnépszerűbb alapanyag. Cikkünkben elemezzük, milyen tulajdonságokkal bír, milyen különböző fafajtákból készül, majd kitérünk a nyírfa lemezek jellemzőire, felhasználási lehetőségeire.

A csúszásmentes rétegelt lemez igen sokoldalúan felhasználható alapanyag, hiszen a különböző fafajtákból készült rétegelt lemezek különböző tulajdonságokkal bírnak, és ebből fakadóan felhasználási területeik is különbözőek. Rétegelt lemez készülhet nyírfából, nyárfából, bükkből, fenyőből, de a ceiba, az okumé és a meranti is kedvelt alapanyag. Ezek a különböző rétegelt lemezek (attól függően, hogy ragasztásuk vízálló-e) lehetnek kültéri illetve beltéri használatúak, csúszásmentes vagy filmbevonatos felületűek.

Ami mindent leköröz – rétegelt lemez nyírfából

A nyírfából készült csúszásmentes rétegelt lemez különösen közkedvelt, hiszen ragasztása teljes mértékben vízálló, így kültéri és beltéri használatra is alkalmas. Számos előnyös jellemzővel bír, többek között azért szeretik használni, mert egyszerűen megmunkálható.

A csúszásmentes rétegelt lemez felépítése

A lemez egyik oldala  csúszásmentes, a másik oldala vízzáró, konzerváló fenolfilm réteggel bevont. Ez a párosítás azért kifejezetten előnyös, mert míg a fenolfilm bevonat hosszú élettartamot, a nyír rétegelt lemez hordozó magas szilárdsági értékeket biztosít. Ez a magasfokú szilárdság (hajlítószilárdság, rugalmassági modulusz) határozza meg elsősorban a felhasználás területeit is.

Sokrétű felhasználás

Előszeretettel alkalmazzák olyan helyeken, ahol nagy teherbírásra van szükség – a lemezek például a targonca, vagy más anyagmozgató gépek súlyát is elbírják. Másrészt, mivel a nyírből készült csúszásmentes rétegelt lemez ragasztása teljes mértékben vízálló, így ez a típus kiválóan használható olyan helyeken is, ahol az anyag ki van téve az időjárás viszontagságainak. A lemezek a nedves környezetben vagy az esőzésnek kitéve sem fognak tönkremenni.Weboldalunkon nagy választékban, különböző méretben és vastagságban elérhetők a csúszásmentes rétegelt lemezek. Találja meg Ön is az igényeinek leginkább megfelelőt!

Megosztás