Az OSB lap sokszínű felhasználhatóságáról már beszéltünk korábban. Azt azonban nem érintettük, hogy mi történik akkor ha a lapok felhasználásával olyan helyiséget, tárolót, esetleg kisebb műhelyt készítünk ahol nem mindegy milyen idő van.

Egy kis műhely, vagy tároló esetében fontos szempont lehet az, hogy valamilyen szinten legyen időjárásálló. Nem mindegy hogy a téli fagyok vagy a nyári forróság során a megfelelő célra tudjuk e használni ezeket az elemeket.

Éppen ezért érdemes az OSB lapot hőszigetelni, de hogyan is tehetjük ezt meg?

Figyelem! Írásunk elsősorban az OSB lapok hobbi célú felhasználását érinti. Nagyon munkák esetén mindig keress megfelelő szakembert!

Érdemes tudni OSB lap szigetelése előtt

Az OSB lapokból szerelt műhely, melléképület esetén ügyeljünk arra, hogy az OSB lapok között pár mm-es távolságokat hagyjunk. Erre azért van szükség, mert a faanyag nem stabil, nedvesség hatására kissé megdagadhat, mozoghat. 

A kis résekkel elkerülhetőek az ebből adódó problémák. A hőszigetelés szempontjából maga az OSB lap jelentős részt nem képvisel, a rákerülő szigetelőanyag fogja ezt megoldani. Így nem okoz problémát szigetelés szempontjából sem, hogy nem illesztjük precízen össze a lapokat.

OSB lap szigetelés EPS táblákkal

Az EPS lap (ismertebb nevén hungarocell) egy műanyag,polisztirol felhasználásával készült hablemez, melyet kifejezetten szigetelési céllal hoznak létre.Ezen lapok kezelése viszonylag egyszerű, használhatjuk ezeket a lapokat OSB szigetelésére is. 

Mielőtt a lapok ragasztásának nekifogunk készítsük elő a felületet. Ha az OSB lap korábban valamilyen lakkal volt kezelve, először durvább csiszolópapírral csiszold le a lakkréteget. A lecsiszolt maradványokat porszívóval távolítsd el és valamilyen alapozóval készítsd elő a ragasztásra.

Az EPS rögzítése során fontos hogy várjuk ki a száradási időket. Nem lesz hatásos a kötés ugyanis ha nem szárad ki rendesen az alapozó festés.

OSB lap szigetelése kőzetgyapottal

Bizonyos esetekben használhatunk az OSB szerkezet szigeteléséhez, vagy csak egy részéhez kőzetgyapotot is. Ebben az esetben javasolt távtartókkal néhány cm-es légrést hagyni a kőzetgyapot és az OSB lap között. Ehhez használhatunk valamilyen távtartót.

Megosztás