Fókuszban az OSB lap vastagság – melyiket válasszuk?

A helyes válasz: attól függ, milyen munkához használjuk a különböző vastagságú OSB lapokat. Cikkünkben részletesen elmagyarázzuk, mi alapján döntsön a különböző vastagságú OSB lapok közül.

A BMAT-Bau Kft. webshopjában a 6 mm-től 25 mm-es darabokig válogathat a minőségi OSB lapok közül. Ez szép, meg minden, de hogyan? Mi alapján tegyük le a voksunkat bizonyos vastagságú anyagok mellett?

Először is, nem állítjuk, hogy a különböző típusok között nincsenek átfedések. Burkoláshoz például ugyanúgy lehet használni 6 és 18 mm-es típust is, azonban vannak esetek, amikor ez teljesen felesleges, nem mellesleg jelentős pénzkidobás is, hiszen minél vastagabb egy OSB lap, értelemszerűen annál drágább.

6 mm-es OSB lap vastagság

Fontos a jó helykihasználás? Akkor a legvékonyabb gyöngyszemünket ajánljuk. A 6 milliméteres vastagságú OSB lapokat legtöbbször a falak és a mennyezet burkolására használják, például a könnyűszerkezetes faházaknál nagyon népszerű megoldás. Legnagyobb előnyük, hogy kiválóan hajlíthatóak, mégis igazán szilárd és tartás alapanyagként szolgálnak.

8 mm-es OSB lap vastagság

Még mindig a vékonyabb termékkategóriába sorolható, de az extra szálaknak köszönhetően jóval erősebb, mint a 6 mm-es variáns. Ez is alkalmas csomagoláshoz vagy zsaluzáshoz, viszont már nehezebben hajlítható. Mivel kifejezetten jó szögtartó tulajdonságokkal rendelkezik, a 8 mm-es OSB lap ideális megoldásnak tekinthető szarufák alá vagy a tető alsó síkjába történő beépítésénél.

10 mm-es OSB lap vastagság

A legnépszerűbb típusok közé tartozik, mivel már nagyobb stabilitással rendelkezik. Kiválóan alkalmas zsaluzáshoz, ezen felül gyakran alkalmazzák kinti és benti burkolásra, hiszen elég masszívak ahhoz, hogy megfelelő párnafák használatával biztonságosan csavarozhatók legyenek.

12 mm-es OSB lap vastagság

Jellemzően építkezések során kap kimagasló szerepet. A könnyűszerkezetes házaknál például gyakran kívül-belül ilyen alapanyagból készülnek az oldalak, sőt a tető héjazatához kapcsolódó alap is. Annyira vaskos, hogy a raktározásban és a biztonságos szállításban szintén fontos szerepet játszik. Ugyanúgy kiváló zsaluanyag, mint a többi OSB lap, sőt a vastagabb, nagyobb önsúlyú betonmassza megtartása sem okoz neki problémát.

15 mm-es OSB lap vastagság

Ez a mérethatár az, amelytől kezdve az OSB lapok teherbírása drasztikusan megnövekszik, hiszen elég vastag ahhoz, hogy akár válaszfalak vagy könnyűszerkezetes házak esetén, akár tartófalak burkolóanyagaként is felhasználható legyen minden probléma nélkül.

18 mm-es OSB lap vastagság

Ha ezt választjuk, bátran dolgozhatunk nagyobb teherbírású megoldásokon is, hiszen önmagában tökéletesen alkalmas például állványpadlózatként, de akár a tetőtárcsa elkészítéséhez is.

22 mm-es OSB lap vastagság

Gyakorlatilag nincs olyan eset, amikor nem állja meg a helyét. Kialakíthatók belőle színpadok, fellépők, peronok, lépcsők, elfedhetők a nyílások, burkolhatók vele garázsok, létesíthetők ideiglenes kerítések, miközben a legmasszívabb zsaluzat kialakításakor is tökéletes hátteret ad.

25 mm-es OSB lap vastagság

A bitumenzsindelyes tetőszerkezetek alatti héjazatnál lehetnek ideálisak, mert rendkívüli vastagságuk miatt nagy ellenállással rendelkeznek, így még a súlyosabb hó sem okoz problémát a tetőnek. Weboldalunkon mindegyik típusú OSB lapot megrendelheti, attól függően, hogy éppen melyikre van szüksége.

Megosztás