Hagyományos vs. nútféderes OSB lap

Amennyiben OSB lappal szeretnénk burkolni, egyáltalán nem mindegy, melyik típusát választjuk. Maradjunk a hagyományosnál vagy szavazzunk a nútféderesre? Ez itt a kérdés!

Természetes alapanyaggal, mégis látványosan, gyorsan és masszívan szeretnénk burkolni valamit otthonunk közelében? Az OSB lapnál aligha találunk jobb megoldást! Azt viszont kevesen tudják, hogy az OSB lapok kínálatában találunk már hagyományos és nútféderes típust is, amelyek között látszólag nincsenek nagy különbségek, ellenben az apró eltérések egy építőanyag esetében gyakran kifejezetten sokat számítanak.

Mi az a nútféderes OSB lap?

A hagyományos OSB lapot talán nem kell bemutatni olvasóinknak. Mindenki el tud képzelni egy 6-25 mm vastagságú, nagy kiterjedésű lapot, aminek a szélei teljesen síkban lettek elvágva. Kizárólag a pontos illeszkedések érdekében. Ez a megoldás kifejezetten alkalmas, ha olyan helyen alkalmazzuk az alapanyagot, ahol nem számít minden milliméter. Az OSB lapoknak tehát inkább funkciójuk van, és nem feltétlenül az esztétika miatt szeretjük őket.

Viszont ha mégis fontos a látvány, akkor páratlan pontosságú lapelrendezésre, vagyis a nútféderes alternatívára lesz szükség! Ennek lényege, hogy a lapok széle nem síkba lett vágva, hanem lépcsőzetes elrendezéssel, csapolt alakzatban. Így lehetőségünk van az úgynevezett hornyozott paneleket egymás mellé kötésben, azaz takarásban tenni. Ezek a kötések alig pár milliméteresek csupán, azonban olyan ügyesen egymásba csúsztathatók így az OSB lapok, hogy alig láthatjuk majd a köztük lévő illesztéseket.

A nútféderes OSB lapok előnyei

Mivel a nútok egymásba csúsztathatóak, gyengébb felfogatás mellett is tartósabb megoldást nyújt. Sokkal jobban záró réteget kapunk, hiszen a lapok között nem marad rés, amin keresztül a hideg és a meleg folyamatosan cserélődni tudna.

Habár az OSB lapok nem feltétlenül azt a célt szolgálják, hogy kimagasló hőszigetelő falszerkezetek készüljenek belőlük, ellenben a nútféderes alternatíva éppen akkor a legjobb, ha olyan helyiségeket burkolunk vagy építünk belőle, ahol télen fontos a fűtés, a megfelelő klíma megtartása. A nútféderes lapok ugyanis nehezebben engedik el a hideget vagy a meleget, de azért önmagukban mit sem érnek. Dupla alkalmazással, köztes kőzetgyapot szigeteléssel viszont már bátran számolhatunk velük egy hétvégi ház, nyaraló vagy kinti konyha esetében.

Noha a nútféderes OSB lappal sokkal precízebben kell dolgozni a vágás, az illesztések és a beállítások tekintetében, ezt leszámítva egyszerűbb vele a munka, hiszen amíg a vágott széllel rendelkező hagyományos lapok elcsúsznak, elmozdulnak egymás mellett, nehéz illeszteni őket, addig a horonnyal ellátott szélek esetén a pontos beállítás mellett ilyesmi biztosan nem fordulhat elő.Weboldalunkon nútféderes és hagyományos OSB lapok is beszerezhetők.

Megosztás