3 fontos dolog a rétegelt lemezről, hobbi asztalosoknak

Hobbid a barkácsolás és a közelmúltban hallottál a rétegelt lemezről? Ideje jobban megismerkedni vele, ebben segítünk picit. Írásunkból megtudhatod mi is pontosan a rétegelt lemez, hogyan szállíthatod, hogyan festheted le. 

Azt bizonyára mondanunk sem kell hogy honnan tudod beszerezni, szóval akkor kezdjük.

Mi a rétegelt lemez?

A rétegelt lemez különböző furnér rétegek összeragasztásával készülő falemez. A lemezek száma páratlan, az egymásra ragasztott rétegek száliránya egymásra merőleges, ami sokkal stabilabbá és védettebbé teszi.

Felhasználása rendkívül sokrétű, építkezési és járműipari felhasználásban is egyaránt megtalálható.

Hogyan szállítsam a rétegelt lemezt?

Szerencsére a szállítás nem okoz különösebb nehézséget. Viszonylag stabilan egymáshoz tapadnak az egyes lemezek, az OSB lapok szállítása során tapasztalható csúszkálás alapvetően nem fordul elő.

Néhány tippünk a rétegelt lemez szállítását illetően:

  • Megfelelő felületet érdemes biztosítani, amire teljesen felfekszik a lemez, ezzel megelőzhetjük hogy a szállítás közben eltörjön
  • Attól függetlenül, hogy viszonylag stabilan állnak a lapok, érdemes átkötni rögzíteni őket.

Hogyan fessünk rétegelt lemezt?

A rétegelt lemez festése az alapvető festési módszereket követi. A festés előtt fontos hogy megfelelően elő tudjuk készíteni a felületet. 

  1. A felület tisztítása, majd zsíroldás után biztosíthatjuk hogy a festék megfelelő módon tapadjon.
  2. Ha a rétegelt lemez tiszta érdemes egy próba festést alkalmazni rajta, ehhez használjunk egy kisebb darabot, így látni fogjuk hogy milyen mértékben fog látszani az eredeti szín.
  3. Mindenképpen érdemes egy alapozó festéssel előkészíteni a színt, ehhez használhatjuk ugyanazt a festéket is. Számítsunk rá, hogy az első réteg még nem azt a színhatást fogja hozni, mint amire vágyunk.
  4. Ha az alapozó réteg megfelelően kiszáradt akkor jöhet a második, adott esetben felső réteg.
  5. Szükség esetén további réteg festése is szükségessé válhat.

Megosztás