Szaunaépítési segédlet

Szauna építése otthon (Szaunaépítési segédlet)

Gondolt már arra, hogy mennyi előnnyel járna egy szauna az ön saját otthonában? Levezethetné a feszültséget egy fáradságos nap végén, felfrissülhetne sportolás után, vagy a legegyszerűbben megfogalmazva: élvezhetné az önnek járó luxust anélkül, hogy kimozdulna otthonról. Cikkünkben az otthoni szaunaépítés fortélyait mutatjuk be. Egyszerűbb, mint gondolná!

Az elsődleges szempont a biztonság legyen! Mivel a szauna nedves környezet, ezért az érintésvédelem kulcsfontosságú. Használjon a szauna áramellátásához úgynevezett Phi-relét, a kabin pedig kis állítható műanyag lábacskákon álljon! Gyakran a lábazat nem megfelelő kialakítása és a pangó víz okozza a problémákat.

Szauna építése otthon (Szaunaépítési segédlet)
Szauna építése otthon (Szaunaépítési segédlet)
szauna_epites-2

Egy pár személyes (tehát 5-6 légköbméteres) otthoni szaunakabint kényelmesen tudunk fűteni 230V-os feszültségről. Ha ennél nagyobb kabint szeretne, akkor 380V-ra van szüksége, esetleg ideje számításba vennie fatüzelésű szaunakályha beszerzését.

Áldozzon a minőségi szauna alapanyagokra! A faanyagnak egyenesnek, száraznak és méretpontosnak kell lennie, erre különösen figyeljen! Figyelmébe ajánljuk az egalizált vagy gyalult szerkezeti fát.

Tipp: szaunáját építse a lakás vagy ház valamelyik sarkába! Sokkal stabilabb lesz, kevesebb szerkezeti faanyag és szaunalambéria kell majd hozzá, valamint jelentősen javul a hőszigetelése is.

Ha mégis ún. körüljárható szaunát épít, tehát nem a sarokba tervezi a kabinját, kulcsfontosságú, hogy a vázszerkezet szívós legyen! A padoknál és a kályhát (ami kövekkel együtt 35kg körüli tömegű) a kabin falára rögzítő konzolnál különösen ügyeljünk a megfelelően kemény faanyagok kiválasztására.


A szauna falára kívülről lambéria kerül: ez lehet függőleges vagy vízszintes elrendezésű. Mi az utóbbit javasoljuk, hiszen tágasabbnak tűnik tőle a kis kabinunk, és a vízszintes vonalaktól kicsit talán kellemesebb a szemnek is. A külső lambéria nincs szélsőséges igénybevételnek kitéve, így nem szükséges szaunalambériát használnunk, arra azonban ügyeljünk, hogy a külső és belső burkolat stílusában harmonizáljon.

Óvjuk a nedvességtől a fa tartószerkezetet és a hőszigetelést! Használjunk nagy tisztaságú alumíniumfóliát a szauna szigeteléséhez. Legalább 50mm vastag ásványgyapotot és 0,03mm vastag alufóliát használjunk. Az alumínium a ragasztásoknál is ilyen vastag legyen, és 150°-ig legyen hőálló.

Szaunánk kialakításánál használjunk szilikon vezetékeket! Külső szaunavezérlő esetén a vezetékeket (lehetőség szerint egy 50mm átmérőjű szerelőcső segítségével) húzzuk át a szauna szerkezeti falán, így egyszerűbbé válik a kábelezés javítása és cseréje is.

A kályha mögött a szauna falán a földtől 10-15cm-re alakítsunk ki egy szellőzőnyílást és ezt kívülről fedjük le egy szauna szellőzőráccsal. Ha az ajtó alatt megoldható a szellőzés egy 2-3cm-es résen, nincs szükség a szellőzőre. A kabinon belül a kályhától legmesszebb eső ponton kiszellőző nyílásra lesz szükség; ezt zárhatóvá is kell tegyük egy szabályozható, ún. szauna szellőzőgomba segítségével.

A kabin belsejében meleg és pára uralkodik majd (ha mindent jól csinálunk), ezért speciális szaunalambéria legyen a belső burkolat. A szaunalambériák tartósak, sokáig szépek maradnak, nem vetemedik-teknősödik vagy nyílik szét. A hagyományos lambériák nem birkóznak meg ezzel a feladattal, ne is próbáljuk meg kitenni őket ennek az igénybevételnek! A szaunalambériákat úgynevezett lambériarögzítő kapoccsal rögzítsük, melyek használata egyszerű és nem is látható a kész kabinon.

szauna, szauna építés, szaunaépítés, szauna építése, szaunaépítési segédlet, szauna segédlet, szauna faanyag, szauna alapanyag
szauna, szauna építés, szaunaépítés, szauna építése, szaunaépítési segédlet, szauna segédlet, szauna faanyag, szauna alapanyag

Szaunánkba úgy építsük be a padot, hogy azon ülni és feküdni is kényelmesen lehessen. A padlécek közti rész 5 és 8mm között legyen! Praktikus több padot is beépíteni különböző szinteken, hiszen a kabinban más-más magasságokon különböző hőfokot élvezhetünk.

Szaunapad kialakításához fehér rezgőnyárfát ajánlunk. Ebből az anyagból készültek ugyanis a tradicionális finn szaunák padjai, nem véletlenül. Strapabíró, könnyű vele dolgozni és egyszerűen gyönyörű!

Kabinunk belső világítása lesz majd az, ami a szaunázás élményének vizuális részéért felelős. Vannak speciális, érintésvédelemmel ellátott szaunalámpák, ilyet használjunk. Érdemes a lámpát valamelyik sarokba rejteni, ügyelve arra, hogy az alatta szaunázót ne zavarja a lámpatest.  Sőt. A kellemes félhomály segít az ellazulásban, a pihenésben.

A szauna kiegészítőkre is gondoljon: felöntődézsa, felöntőkanál is kelleni fog, sőt a nagy nedvszívók képességű szaunatextíliákat is érdemes odakészíteni.

Szauna kabinunkba ne felejtsünk el olyan apróságokat sem, mint a hő és páratartalom mérő műszerek, vagy egy megfordítható homokóra. Fény és aromaterápiás eszközökkel, illóolajokkal fokozhatjuk a szaunázási élményt.

Stílusos és formatervezett szauna a részleteken is múlik. Nálunk a szaunaépítéshez, felszereléshez mindent megtalál, sőt segítünk szaktanácsokkal is, hogy öröme teljen otthoni új szaunájában!